Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
Nieuws

Meldplicht datalekken? Dit is wat je moet weten!

Er is sprake van een datalek als derden, die geen toegang mogen hebben tot bepaalde persoonsgegevens, deze informatie in handen krijgen. Een datalek moet ruim worden gezien.

Wat is een datalek?

Er is sprake van een datalek als derden, die geen toegang mogen hebben tot bepaalde persoonsgegevens, deze informatie in handen krijgen. Een datalek moet ruim worden gezien. Het meest aansprekende voorbeeld is een datalek door een aanval van een hacker, maar ook als gegevens op straat komen te liggen door een menselijke of technische fout. Het verlies van een niet beveiligde USB-stick, laptop óf een juridisch dossier is ook een datalek. Een datalek leidt er doorgaans toe dat iemand buiten uw bedrijf persoonsgegevens kan inzien die niet voor hem/haar bedoeld zijn.


Databeveiliging Cannock Chase

Cannock Chase is een grote organisatie die veel persoonsgebonden informatie verwerkt. Informatie, tegenwoordig voornamelijk digitaal, is een van de belangrijkste basiselementen voor vrijwel alle processen. Het spreekt voor zich dat Cannock Chase ervoor zorgdraagt dat deze informatie tijdig, juist en volledig is en dat deze daarnaast zorgvuldig wordt behandeld en indien nodig bewerkt.

Als randvoorwaarde voor onze dienstverlening stellen wij hoge eisen aan databeveiliging. Cannock Chase heeft daarom een informatiebeleid gebaseerd op de ISO 27002 norm. Wij conformeren ons daarbij aan geldende wet- en regelgeving zoals de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en de Wet Meldplicht Datalekken en hebben onze processen als zodanig geborgd.

Meldplicht datalekken

Indien er sprake is van een datalek dan moet dit binnen twee werkdagen worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Dit op straffe van een boete. Het is dus belangrijk dat je, ook bij twijfel, direct intern een melding doet van een situatie waarbij mogelijk data is gelekt. De daarvoor aangewezen persoon in een organisatie zal beoordelen of het datalek moet worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens of dat deze melding enkel een interne melding blijft.

Tips & Tricks voor het voorkomen van datalekken

De volgende tips kunnen bijdragen aan het voorkomen van een datalek:

  • Kies slimme en sterke wachtwoorden en ga hier zorgvuldig mee om;
  • Leg persoonsgegevens vast die je niet nodig hebt en zorg dat onbevoegden hier niet bij kunnen;
  • Bescherm gevoelige informatie op je werkplek: vergrendel je PC als je van je werkplek gaat, gooi vertrouwelijke documenten in de afgesloten container (en niet thuis of elders in de prullenbakken);
  • Bewaar en verplaats gegevens alleen op de door de organisatie geautoriseerde middelen en opslagfaciliteiten (vermijd het gebruik van public storage zoals WeTransfer, Icloud, Dropbox en Gmail;
  • Neem alleen fysieke informatie mee als het niet anders kan. Indien je deze informatie toch meeneemt, wees je dan bewust van de risico’s;
  • Wees alert met het versturen van e-mails met persoonsgegevens. Verifieer de ontvangers en het bijbehorende e-mailadres alvorens te versturen en laat laptops, USB-sticks, smartphones en andere gegevensdragers niet achter op onbewaakte plaatsen zoals je auto.

Terug naar nieuwsoverzicht

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief