Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
Nieuws

EU gaat voor eigen ‘Chapter 11’

Ondernemers in Europa moeten meer mogelijkheden krijgen om met hun bedrijf een doorstart te maken nadat zij in financiële problemen zijn geraakt. De Europese Commissie stelt daarom een 'adempauze' voor waarin zij schuldeisers voor een periode van vier maanden niet hoeven te bedienen. Ondertussen kunnen zij gaan onderhandelen over een herstructurering.

Dat blijkt uit plannen die het dagelijks bestuur van de EU dinsdag heeft gepresenteerd. 'Elk jaar gaan in Europa 200.000 ondernemingen failliet, waarbij 1,7 miljoen banen verloren gaan. Dat kan worden voorkomen als we efficiëntere procedures zouden hebben', aldus eurocommissaris Vera Jourova (justitie).

Bestuurder hoeft niet buitenspel te staan

De Commissie wil nationale faillissementswetgevingen niet overhoop halen, maar hoopt wel dat de EU-lidstaten overeenstemming bereiken over een aantal principes. De adempauze hoort daar bij, evenals de mogelijkheid voor bestuurders om in die periode de onderneming zelf te blijven besturen. Een bewindvoerder is dan niet nodig. Uiteindelijk zal een rechtbank beoordelen of de schuldeisers met het herstructureringsplan het beste zijn gediend in vergelijking met een liquidatie van het bedrijf.

De principes zijn geïnspireerd op de Amerikaanse Chapter 11-procedure. De Commissie wil bevorderen dat meer ondernemingen in de EU tijdig een doorstart maken. Veel faillissementsprocedures in de EU zijn nu gericht op liquidatie. Een probleem daarbij is dat schuldeisers veelal een belangrijk deel van hun claims verliezen.

De Commissie wil ook een oplossing bieden voor de grote verschillen in de faillissementswetgevingen van de 28 EU-landen. Investeerders zien daarin een belemmering om over de grens te investeren, waardoor niet alle groeikansen in Europa worden benut.

Brussel kijkt naar Finse insolventiepraktijk

Faillissementsprocedures duren in sommige lidstaten te lang of worden als inefficiënt ervaren. Nederland scoort relatief goed met een zesde positie op een EU-ranglijst die is gebaseerd op cijfers van de Wereldbank. Maar de Commissie is het meest gecharmeerd van het Finse systeem, waar herstructurering ook de boventoon voert. In Nederland is dat nog altijd liquidatie.

Het voorstel komt neer op 'minimale harmonisering' van de vaak omvangrijke nationale faillissementswetgevingen. Lidstaten kunnen de principes laten aansluiten bij hervormingen van hun regelgeving (zoals recentelijk in Nederland is gebeurd) en details anders invullen.

Met een schone lei beginnen

Zo is het mogelijk om ondernemers die toch failliet zijn gegaan, sneller met een schone lei opnieuw te laten beginnen. De nieuwe richtlijn schrijft voor dat ondernemers na drie jaar schuldenvrij zijn. Lidstaten hebben ook ruimte om te bepalen welk percentage van de schuldeisers moet instemmen met een herstructurering. Dat moet minimaal 50% zijn, maar 75% is ook een optie.

Werknemersrechten zijn in het voorstel gegarandeerd. Zo hebben de ondernemingen de verplichting om tijdens een adempauze, die na tussenkomst van een rechter kan worden verlengd naar een jaar, al die rechten overeind te houden. Werknemers krijgen mogelijk ook een stem in het herstructureringsplan.

Minder slechte leningen

De Commissie claimt dat de principes kunnen leiden tot een vermindering van het aantal slechte leningen op bankenbalansen. In sommige landen is nu voor banken het risico te groot dat zij hun claims verliezen als een onderneming ten onder gaat. Zij laten daarom ondernemingen veelal in leven zonder zicht op terugbetaling van de leningen. Een soepeler mechanisme voor een herstructurering moet dat veranderen.

In de EU is nu veel discussie over de slechte leningen op de bankbalansen in Zuid-Europa. Een snelle oplossing is echter niet in zicht. Het kan nog drieënhalf jaar duren voordat de nieuwe principes gaan gelden.

Bron: Segenhout, J. (2016, 23 november), EU gaat voor eigen 'Chapter 11'. https://fd.nl/economie-politiek/1176671/eu-gaat-voor-eigen-chapter-11

Terug naar nieuwsoverzicht

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief