Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
Nieuws

Een geslaagd seminar Huurincasso anno 2017!

Cannock Chase en X-PACT, een samenwerkingsverband tussen Cannock Chase en Tacstone, hielden op 9 maart hun tweede seminar: Huurincasso anno 2017. In de vestiging in Den Haag werden 32 huurincassoprofessionals van 21 woningcorporaties tijdens plenaire sessies en diverse break-outsessies meegenomen in de actualiteiten en trends op het gebied van huurincasso.

Financieel én sociaal rendement gaan hand in hand? Dat lijkt een steeds grotere uitdaging te worden. Er komen nog altijd huurders bij die financieel in de knel zitten of die multischuldenproblematiek kennen. Hoe kun je als corporatie de verantwoordelijkheid nemen voor bewoners met schulden en tegelijkertijd toch zorgen dat je bedrijfsrendement optimaal blijft? Daar zijn we tijdens het seminar dieper op ingegaan.

Geslaagd!

Enthousiaste bezoekers, zowel klanten als prospects, sprekers en collega’s hebben ervoor gezorgd dat wij terugkijken op een zeer geslaagd seminar. Bekijk hieronder de video!

Benchlearning

Tijdens de eerste plenaire sessie zijn de uitkomsten en ontwikkelingen uit de landelijke Benchmark Huurincasso, die voor het zesde jaar op rij door Cannock Chase is uitgevoerd, gedeeld. Aan de hand van benchlearning zijn er handvatten gecreëerd voor verbeteringen in het proces van de deelnemers. De aandachtsgebieden die aan bod kwamen: de balans tussen sociaal en financieel rendement, de ontwikkeling van huurachterstanden, afboekingen, inzet van persoonlijk contact, het deurwaardersproces en het aantal aanzeggingen versus ontruimingen.

In gesprek met de makers van Schuldig

In de tweede plenaire sessie vertelden regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould over hun ervaringen met de schrijnende en ingewikkelde schuldenproblematiek in de Amsterdamse Vogelbuurt. Met hun zesdelige NPO documentaireserie Schuldig vertellen zij het hele verhaal en geven alle betrokkenen een gezicht. Tijdens de sessie stonden zij stil bij thema’s als communicatie met huurders, convenanten tussen gemeenten en corporaties en ontruimingen. Dat deden zij aan de hand van fragmenten uit de serie en dialoog met het publiek.

Break-outsessies

Daaraansluitend waren er vijf break-outsessies, onder andere met gastsprekers. Deelnemers konden aan twee sessies naar keuze deelnemen. Eén van de sessies werd verzorg door WoonEnergie, een label van Eneco. WoonEnergie is de enige energieleverancier in Nederland die er speciaal is voor woningcorporaties én hun huurders. Tijdens deze presentatie deelde Mokthar Kuiters (Adviseur MVO & Compliance) zijn visie op credit management. Hij vertelde over hoe je succesvol kan zijn door de huurder centraal te stellen en op een klantvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde manier kunt incasseren.

Gedragswetenschapper Elroy Boers gaf een inspirerende presentatie waarin menselijk betaalgedrag aan de hand van gevestigde wetenschappelijke gedragstheorieën nader werd verklaard. Enkele onderwerpen die de revue passeerden: hoe kan menselijk betaalgedrag aan de hand van gedragstheorieën worden verklaard en misschien zelfs worden voorspeld? Hoe kunnen huurders getriggerd worden om (eerder) te betalen? Welke rol spelen emoties in betaalgedrag en hoe kunnen emoties gebruikt worden om betaalgedrag te beïnvloeden? Tenslotte stond Elroy stil bij de inzet van moderne middelen en het effect hiervan op betaalgedrag.

De break-outsessie van Colette Kersten, bedrijfsjurist van AlleeWonen, ging over de praktijk van juridisch incasseren, welke vele aandachtspunten en uitdagingen kent. Daarnaast stond Colette ook stil bij de wijzigingen in wettelijke regels, de noodzaak van het doorvoeren hiervan en de doorvertaling naar alle incassomedewerkers zodat zij er ook naar kunnen handelen. Uitdagingen te over op dit vlak en Colette gaf de deelnemers concrete handvatten middels praktijkvoorbeelden van hoe AlleeWonen hiermee omgaat.

Martijn Groot van Cwize nam zijn deelnemers mee in de do’s en dont’s van een goede benchmark onder incassopartners. Wat zijn de zeven grootste valkuilen die hij in de dagelijkse praktijk tegenkomt? Na afloop wist je als deelnemer hoe je een goede benchmark met incassopartners opzet en had je handvatten om echt in control te raken over de incassoportefeuille.

Brainstorm

Een andere break-outsessie was een brainstorm met collega-corporaties. Tijdens deze sessie stond kennisdeling en het leren van elkaar voorop. Vanuit een brainstorm bespraken de deelnemers met elkaar welk middel welk resultaat oplevert en hoe het nog beter kan.
Onderwerpen die aan bod kwamen waren: digitalisering, persoonlijk contact, bellen of bezoeken, inzet Whatsapp en wanneer gerechtelijk.

Geslaagd!

Enthousiaste bezoekers, zowel klanten als prospects, sprekers en collega’s hebben ervoor gezorgd dat wij terugkijken op een zeer geslaagd seminar. Bekijk hieronder de video!


Vond je dit artikel interessant?

Dan is onze nieuwsbrief zeker een aanrader. Ieder kwartaal sturen wij een bundeling van de meest interessante artikelen, cases en achtergrondverhalen over relevante thema’s rondom credit management.

Terug naar nieuwsoverzicht

Jaco Baven

Wil je vrijblijvend advies?

Jaco Baven
directeur

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Neem contact op met Jaco Baven via
onderstaand formulier.


Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief