E-facturatie

alle voordelen op een rij

Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
Nieuws

E-facturatie, het wordt steeds vaker toegepast door bedrijven. Eind 2017 vond het seminar ‘e-factureren in de praktijk’ plaats. Onze facturatie-expert Martijn van Grunsven was erbij en deelt in dit blog de belangrijkste voordelen van e-factureren.

Bij onze klanten zien we het al steeds vaker. Maar ook tijdens het e-facturatie congres was duidelijk een stijgende lijn zichtbaar in de toepassing van e-facturatie door verschillende bedrijven. Maar e-factureren, wat is het nou precies? En is dat niet gewoon hetzelfde als digitaal factureren?

Elektronisch factureren

E-factureren staat voor ‘elektronisch factureren’ en is het digitaal versturen en automatisch verwerken van een factuur. Een e-factuur is een gestructureerd bestand dat elektronisch wordt aangeleverd. Dit levert tijd op en voorkomt fouten. De indeling (lay-out) van de e-facturen is vastgelegd. Dit zorgt ervoor dat de informatie op de e-factuur (bijvoorbeeld het adres, de factuurregel en de btw) automatisch wordt geanalyseerd en verwerkt. Op papieren facturen is deze informatie foutgevoelig. Dit komt omdat de gegevens bij de analyse en verwerking mogelijk anders worden geïnterpreteerd.

'Wij volgen alle ontwikkelingen nauwlettend en bieden alle vormen van facturatie aan voor onze opdrachtgevers.'

Verschil tussen digitaal- en e-factureren

Verwar e-factureren niet met de term digitaal factureren. Want hierin zit een wezenlijk verschil. Een e-factuur is een digitaal bestand met een vaste structuur, waarvan de gegevens gemakkelijk door een boekhoudsysteem kunnen worden gelezen en verwerkt. In de praktijk worden veel facturen nog per post of per e-mail verzonden. Als het factureren digitaal gebeurt, worden de facturen vaak verzonden in pdf-formaat of als Word-document. Het verwerken van gegevens uit deze factuur gebeurt vaak nog handmatig. Dit kost niet alleen tijd, maar ook geld. Daarnaast bestaat er een verhoogde kans op fouten bij het handmatig inboeken van facturen.

Voordelen van e-facturatie

Naast de tijds- en kostenbesparing na implementatie van e-facturatie, biedt e-facturatie nog enkele voordelen:

  • archivering is niet meer noodzakelijk
  • uitsturen en verwerken gebeurt elektronisch
  • er kan een leesbevestiging worden meegestuurd
  • geen gebruik van papier en dus beter voor het milieu
  • de verzendfrequentie (maandelijks, wekelijks, etc.) kan worden geautomatiseerd

 

Praktijkvoorbeeld: Fudura

Fudura is een klant van Cannock Chase en bevestigt de voordelen. Cannock Chase implementeerde e-facturatie bij Fudura. Voor Fudura was het van belang om e-facturatie spoedig toe te passen om zaken te blijven doen met de overheidsinstanties en decentrale overheden. Vanaf 2019 is het uitsluitend mogelijk om zaken te doen met overheidsinstanties en decentrale overheden wanneer (commerciële) bedrijven en organisaties gebruik maken van e-facturatie. Lees hier meer over de beslissing van de Europese Commissie over e-facturatie in 2019.

Martijn van Grunsven

manager operations

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in e-factureren en alles wat er bij het implementeren van e-factureren komt kijken? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er graag alles over.

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief