Gesprek met adviseur
Blijf op de hoogte
Volg ons op LinkedIn
Blog

Cannock Chase versus cybercriminelen

Door Leon Schurgers, corporate manager Procesbeheer & ICT

Het is de nachtmerrie van elke ondernemer: ransomware op je computer of mobiele apparaten. Deze malware gijzelt alle data op je systeem, waardoor je er als gebruiker niet meer bij kunt. Tenzij je losgeld (ransom) betaalt. Cannock Chase levert een voortdurende strijd tegen deze ernstige vorm van cybercriminaliteit.

Cannock Chase werkt continu met privacygevoelige data van klanten en neemt geen enkel risico als het gaat om databeveiliging. Op alle denkbare fronten ondernemen wij actie. De afdeling Procesbeheer en ICT van Cannock Chase is aldoor alert op de gevaren die onze computersystemen bedreigen. Zij beschermt alle computers en mobiele apparaten tegen gegevensverlies of -diefstal en zorgt ervoor dat privacygevoelige data van klanten niet in verkeerde handen terechtkomt. Dat willen we niet alleen zelf, maar dat verlangen onze klanten ook van ons.

Besmetting voorkomen

Om besmetting aan de voorkant te voorkomen, heeft Cannock Chase geïnvesteerd in de meest moderne en geavanceerde firewalls die er zijn. Deze firewalls scannen al het inkomende verkeer op eventuele gevaarlijke bestanden. Potentiële bronnen van besmetting zijn onder andere banners op internet. Daarom kiezen wij ervoor reclames overal te blokkeren.

Autorisaties en encryptie

De toegang tot de verschillende databases met privacygevoelige gegevens is strikt geregeld bij Cannock Chase. Uitsluitend medewerkers die voor een bepaalde opdrachtgever werken, hebben toegang tot die dossiers. Andere medewerkers hebben deze rechten niet. Ook onze externe toegangen, zoals TRACEweb en de Webservices, werken met autorisatierechten. Opdrachtgever A kan niet bij de bestanden van opdrachtgever B en al onze externe toegangen gebruiken de sterkste SSL-versleuteling. Alle informatie is zo goed beveiligd. Dat zijn we ook verplicht volgens de Wet bescherming persoonsgegevens. Mocht er iets fout gaan in de databases en een lek ontstaan, dan zijn we ook verplicht dat te melden bij de wetgever.

Alertheid medewerkers

Naast de vele fysieke maatregelen die Cannock Chase neemt - en waarover we vanwege de dataveiligheid niet te veel uitweiden - spreken we constant de alertheid van onze medewerkers aan. We delen belangrijke informatie met hen, zodat ze een ransomware-aanval kunnen herkennen. Zo maakt een kwaadwillende afzender veelal gebruik van een vaag of vermomd mailadres. Of verstuurt bijlages die eindigen op extensies als .docm, .xlsm, .pptm en .win32. De mail kan op een spambericht lijken. Je kunt veel ellende voorkomen door medewerkers te informeren over de gevaren, ze alert te maken en ze te faciliteren dat ze ook ergens heen kunnen met verdachte mails.

Schade beperken

Mocht een medewerker ondanks alle maatregelen aan de voorzijde toch een verdachte e-mail binnenkrijgen dan heeft Cannock Chase een aparte interne mailbox beschikbaar waar deze e-mail naar toe kan worden gestuurd. In een geïsoleerde omgeving kan deze dan worden bestudeerd en onschadelijk gemaakt. In het geval van een geïnfecteerd bestand in het netwerk, staat bovendien ‘een leger maatregelen’ klaar om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Back-ups

Cannock Chase maakt continu back-ups van al haar systemen. Bij een eventuele besmetting kan dus eenvoudig een back-up worden teruggezet.

Check-double check

Databeveiliging vraagt altijd om een check-double check. De beveiliging is immers zo sterk als de zwakste schakel in de beveiligingsketen. Om zeker te weten dat criminelen niet bij onze privacygevoelige data kunnen, laat Cannock Chase onafhankelijke bureaus continu checken of er eventuele zwakke plekken in onze verdediging zitten. Met zogenoemde penetratietesten probeert een onafhankelijke partij dan binnen te komen en rapporteert aan ons haar bevindingen over onze cyberbeveiliging. Hierop passen we indien nodig onze beveiliging aan.

En uiteraard zijn we als afdeling aldoor bezig met de nieuwste beveiligingstools, zodat we cybercriminelen ook in de toekomst buiten kunnen houden. De strijd tegen cybercriminelen blijft een speerpunt van onze afdeling!
Terug naar nieuwsoverzicht

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Vul onderstaand formulier in

Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief